InfokasV3

gebruikershandleiding

 • praktijkvoorbeeld
 • sneltoetsen
 • artikelen
 • klanten
 • betalen
 • factuur print - import
 • offerte print - import
 • factuur e-mail pdf
 • dymo label
 • avery label
 •  

  hoofdmenuzoeken
  Infobits Home pagina
  Infokas Downloaden
  E-mail :

  helpdesk(A)infokas.be

  infokasv3 kassasoftware praktijkvoorbeeld print deze pagina
  dit praktijkvoorbeeld behandelt in korte tijd de belangrijkste functies van Infokas

  stap 1. start Infokas en log in

  Start Infokas en log in met uw code: de 'Login' knop vindt u linksboven op het scherm.

  De standaard login codes voor verkoper zijn v1, v2 en v3; en voor beheerder b1.
  Zie ook gebruikers configureren.

  U kunt ook de sneltoets '#' gevolgd door uw code en 'Enter' gebruiken om in te loggen (alleen vanuit menu 'Verkoop').
  Als de beheerder snel wil inloggen, toetst hij/zij dus: '#b1' en bevestigt met 'Enter'.

  Na het inloggen ziet u onderaan het scherm de naam van de zojuist ingelogde gebruiker.

   

  stap 2. sla de artikelen aan: de klant komt aan de balie en wil zijn artikelen afrekenen

  Scan de artikelen met de barcode scanner of typ een zoektekst om de juiste artikelen te selecteren.
  De belangrijkste verkoopfuncties van Infokas zijn direct toegankelijk via sneltoetsen.
  Meer hierover leest u hier.

  Typ in 'color' en bevestig met 'Enter':

  Er zijn nu 27 artikelen gevonden:

  Selecteer het artikel (WELLA) 'Color Touch 5/4 60 ml' met de muis (dubbelklik) of blader met de pijltjestoets naar beneden en bevestig met 'Enter'.

  Toets vervolgens '*12' om het totaal aantal flacons in 12 te veranderen.

  Typ in 'color & nelly' en bevestig met 'Enter': u vindt 4 artikelen. Selecteer het artikel (YUNSEY) 'NELLY COLOR 6.00' met de muis (dubbelklik) of blader met de pijltjestoets naar beneden en bevestig met 'Enter'. Toets nu '%5' om 5% korting te geven op dit artikel: de verkoopprijs wordt € 5,89. Toets ten slotte '+4' om het totaal aantal flacons in 5 te veranderen.

  Typ in 'kodak & gold & 400' en bevestig met 'Enter': u vindt 3 artikelen. Selecteer het artikel (Kodak) 'Gold 400 135-24' met de muis (dubbelklik) of blader met de pijltjestoets naar beneden en bevestig met 'Enter'. Toets nu '=6.00' om de verkoopprijs in € 6,00 te wijzigen. Toets ten slotte '*-1' om het aantal in -1 te wijzigen.

  Typ in 'polaroid & 600' en bevestig met 'Enter': u vindt 2 artikelen. Selecteer het artikel (Polaroid) '600 film tweepak' met de muis (dubbelklik) of blader met de pijltjestoets naar beneden en bevestig met 'Enter'. Toets nu in '*0.5' om het aantal te halveren (bijvoorbeeld de helft van een tweepak).

  Na het scannen van de artikelen ziet u onderaan het scherm, het totaal aantal artikelen en de bedragen exclusief en inclusief BTW. Het totaalbedrag inclusief BTW is nu € 137,75.

   

  stap 3. bekijk de details van een artikel: de klant wil van één artikel weten of er nog meer op voorraad zijn

  Selecteer de artikelregel (YUNSEY) 'NELLY COLOR 6.00' met de muis (éénmaal klikken) of blader met de pijltjestoets naar boven. Toets in 'a' en bevestig met 'Enter' of klik op de knop 'Artikel Informatie' (zie vorige afbeelding); u ziet nu de details van dit artikel:

  Klik vervolgens op het icoon 'Verkoop' om terug te keren naar het verkoopscherm.
  Toets nu '*0' om het artikel 'NELLY COLOR 6.00' te wissen:

  Het totaal bedrag inclusief BTW is nu € 102.70

   

  Zoeken op meerdere termen:

  Met het '&' teken kan gezocht worden op meerdere termen; de volgorde van de termen kan de zoekopdracht be´nvloeden.
  Zoeken op 'Nikon & Accu' geeft 5 resultaten, 'Accu & Nikon' geeft 7 resultaten:
  Omdat in de 1e zoekopdracht 'Nikon' herkend wordt als merk is de zoekopdracht: Zoek artikelen van het merk 'Nikon' met in de type omschrijving het woord 'Accu'.
  In de 2e zoekopdracht is 'Accu' geen merk en word gezocht op artikelen met zowel het woord 'Accu' als 'Nikon' in de typeomschrijving.

  Zoeken op 'Canon & ixus' geeft 13 resultaten, 'ixus & Canon' geeft 0 resultaten, 'ca- & Canon & ixus' geeft 10 resultaten.
  Omdat in de 3e zoekopdracht de 1e term een leverancier code is (2letters/cijfers en een '-') en de 2e term een merk, wordt gezocht naar merk 'Canon' van leverancier 'ca-' met in de type omschrijving het woord 'ixus'.

   

  stap 4. zet de verkoop op naam: vraag de klant om zijn/haar postcode

  Toets '@' gevolgd door de volledige postcode (bijv. @9497PM) en bevestig met 'Enter'.

  Opmerking:
  Wij adviseren u de klant om zijn/haar postcode te vragen in plaats van zijn/haar naam.
  Ten eerste komt dit persoonlijker over; de klant denkt dat u zijn/haar naam wel weet, maar de postcode niet kent.
  Ten tweede voorkomt u spelfouten, waardoor u de juiste klant niet snel kunt vinden; u typt bijvoorbeeld 'Feenstra' in plaats van 'Veenstra'.

  mogelijkheid 1: u vindt geen klanten met deze postcode
  Controleer de postcode. Probeer het opnieuw indien deze onjuist is. Als de ingetypte postcode juist is, dan heeft u nog geen gegevens van deze klant. Klik op het icoontje 'Nieuwe klant toevoegen' of toets 'Alt-N' om de gegevens van deze nieuwe klant op te slaan. Doordat u heeft gezocht op postcode, wordt direct de juiste straat-, plaatsnaam en het kengetal opgezocht in de postcode database.

  mogelijkheid 2: u vindt één klant met deze postcode
  Vraag de klant naar zijn/haar huisnummer en controleer of dit overeenkomt met het huisnummer in de lijst. Komt dit huisnummer niet voor, dan heeft u nog geen gegevens van deze klant. Klik op het icoontje 'Nieuwe klant toevoegen' om de gegevens van deze nieuwe klant op te slaan. Komt het huisnummer wel voor in de lijst, blader dan met de pijltjestoetsen naar de klantgegevens en selecteer met 'Enter'. U kunt ook dubbelklikken op de klantregel.

  mogelijkheid 3: u vindt meerdere klanten met deze postcode
  Vraag de klant naar zijn/haar huisnummer en zoek dit huisnummer op in de lijst. Komt dit huisnummer niet voor, dan heeft u nog geen gegevens van deze klant. Klik op het icoontje 'Nieuwe klant toevoegen' om de gegevens van deze nieuwe klant op te slaan. Komt het huisnummer wel voor in de lijst, blader dan met de pijltjestoetsen naar de klantgegevens en selecteer met 'Enter'. U kunt ook dubbelklikken op de klantregel.

  Heeft u de klant eenmaal geselecteerd, dan ziet u onderaan het scherm de naam en het klantnummer.

   

  stap 5. betalen: de klant wil € 2,70 chippen en het restant kas (contant) betalen

  Toets 'b' om naar het betaalscherm te gaan. Toets éénmaal op het pijltje naar links om het invoerveld voor het bedrag te selecteren en tweemaal op 'Delete' om het bedrag '102.70' te wijzigen in '2.70'.

  Toets 'Enter' om naar de betaalwijze te gaan. Selecteer de betaalwijze 'Chip' met behulp van de pijltjestoets omlaag of de muis. Toets 'Enter' om het met chip te betalen bedrag € 2,70 te verwerken. Als openstaand bedrag ziet u nu '100,00', de geselecteerde betaalwijze staat standaard al op 'Kas (contant)'. Toets 'Enter' om het kas (contant) te betalen bedrag € 100,00 te verwerken. Het openstaand bedrag is nu '0,00':

  Toets ten slotte nog éénmaal op 'Enter' om deze betaling te verwerken. U kunt ook met de muis op het incoontje 'Betaling opslaan en verkoop afronden' klikken. De la wordt geopend en de kassabon wordt geprint.

   

  Stap 6. factuur printen: de klant vraagt om een factuur

  De kassabon wordt automatisch geprint. Vraagt de klant echter om een factuur, klik dan op 'Printen'.

  Klik nu op het icoontje 'Printen' en selecteer 'Factuur'. De factuurprinter maakt een schermvoorbeeld van de factuur, klik op het icoontje printen om de factuur voor de klant te printen.

  U kunt de factuur ook opslaan als .pdf of .jpg bestand om deze bijvoorbeeld naar de klant te mailen. Klik hiervoor op het icoon 'Printen', vink 'Bestand' aan, selecteer .jpg of .pdf en geef een bestandsnaam. Klik op 'OK' om de factuur als jpg of pdf op te slaan.

  Opmerking:
  U kunt Infokas automatisch een factuur laten printen als het totale bedrag inclusief BTW een bepaald maximum overschrijdt. Log in als beheerder en ga naar men 'Instellingen'. Klik op 'Variabelen', bij de variabele 'FactuurBedrag' ziet u nu '150,00' staan. Wijzigt u dit bedrag in bijvoorbeeld '50,00', dan print Infokas automatisch een factuur als het totale bedrag inclusief BTW hoger is dan € 50,00.