InfokasV3

Infokas installeren

 • systeemeisen controleren
 • installatie starten
 • odbc configureren
 • mysql installeren *
 • usb backup
 • epson pos printers
 • uubar tm200 printer
 • lade aansluiten
 • uubar klantendisplay
 • inloggen
 • licentie aanvragen
 • gegevens importeren
 • printers configureren
 • layout selecteren
 • gebruikers configureren
 • uw bedrijfsgegevens

   

  * voor netwerk versie

 •  

  hoofdmenuzoeken
  Infobits Home pagina
  Infokas Downloaden
  Infobits Helpdesk

   

   

  infokasv3 kassasoftware systeemeisen controleren print deze pagina
  controleer vóór het installeren van Infokas of uw pc aan de systeemeisen voldoet

   

   

  Internet:

  Voor het aanvragen en bijwerken van uw licentie, voor het updaten van het programma en voor support via Teamviewer heeft u een internet verbinding (inclusief ftp toegang) nodig. Zie ook: Licentie aanvragen.

   

  Systeem eisen:

  Een computer waarop zowel het kassa programma als het database programma werkt moet minimaal zijn voorzien van een Intel Core2 processor *, bijvoorbeeld:

  • HP DC7700SFF met Intel Core2 E6300@1.86Ghz en Windows XP
  • HP DC7900SFF met Intel Core2 E8400@3Ghz en Windows 7 of Windows 10

  Als de database op een ander systeem staat dan is een Intel Pentium D 2.8Ghz voldoende, bijvoorbeeld:

  • HP DC7600SFF met Intel Pentium D 2.8 Ghz met Windows XP
  • HP DC7700SFF met Intel Core2 E6300@1.86Ghz en Windows 7 of Windows 10

  (*) Let op: Celeron en Atom processoren zijn traag met databases!  

   

  Nieuw of 2e hands / refurbished & garantie:

  Een kassa-computer staat dagelijks aan en is meestal weggebouwd in een toonbank, goede koeling is essentieel voor de levensduur. Een snelle VGA kaart is belangrijk voor games en video maar in een kantoor toepassing geeft deze alleen maar extra warmte af.

  Een refurbished computer is een (kantoor) computer die 2 of 3 jaar is geleased en vervolgens wordt schoongemaakt, gecontroleerd en verkocht. Refurbished computers gaan vaak nog jaren mee, u heeft al een HP7900/8000SFF systeem inclusief Windows 10 Pro licentie en volledige InfokasV3 en MySql installatie voor € 250.

  Op een nieuwe computer zit volledige garantie, op een refurbished computer enkele weken of maanden. Maar u kunt 2 tot 3 refurbished computers kopen voor de prijs van 1 nieuwe. Een extra computer kan dienen als 2e kassa of kantoorsysteem en bij een defect aan de hoofdkassa dienen als reserve onderdeel.

  Op een nieuwe computer zit (soms) on-site garantie, let hierbij op de reparatie termijn: Aanvang reparatie binnen 8 werkuren zegt niets over het tijdstip waarop de reparatie is voltooid. En een reparatie door simpelweg het systeem of de harddisk te vervangen door een schoon/leeg exemplaar heeft tot gevolg dat u eerst alle software, drivers en een back-up van de database moet installeren voordat u weer verder kunt werken.

  U kunt een notebook / laptop gebruiken als kassa, op een markt of beurs zal dat de beste keus zijn. Voor dagelijks gebruik op een vaste toonbank is een notebook kwetsbaar en niet snel te repareren. Een kop koffie over het toetsenbord van een notebook is al fataal.

  (Als de werking van de kassa essentieel is voor uw bedrijf kijk dan eens naar configuratie voorbeeld 3 hieronder.)

   

  Windows versie:

  Ons programma werkt op Windows 98, Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 en Windows 10.

  Microsoft is gestopt met de ondersteuning voor XP maar dat houdt niet in dat Windows XP stopt met werken, wij hebben hier nog een oude Windows 2000 PC staan die nog dagelijks z'n werk doet (als ftp server).

  Als de kassa-computer ook gebruikt wordt voor e-mail en surfen op internet dan is beveiliging belangrijk. Als de computer alleen voor het kassa-programma wordt gebruikt dan is er geen dringende reden om over te stappen van XP op Windows 7 of 10.

  Als u uw XP computer toch blijft gebruiken om te surfen installeer dan in ieder geval een browser waar nog wel beveiligings updates voor gemaakt worden, kies bijvoorbeeld voor Firefox.

  Bij Windows Vista moet UAC (User Account Control) uitgeschakeld worden. UAC maakt gebruik van een virtual store en dat geeft problemen bij de dataopslag en bij het openen van eerder opgeslagen omzet en marge overzichten. Lees: UAC uitschakelen pdf.

  Niet alle POS hardware is geschikt voor Windows 8 en Windows 10, lees de driver informatie op: infobits.nl-waar-windows 8

   

  Database:

  Het Infokas programma is te installeren in combinatie met een Access/MDB database en met de MySql database.

  De Access/MDB versie is simpel te installeren maar het is een ‘trage’ database. Bij de Access/MDB database moet de database op dezelfde computer staan als het kassa programma.

  De MySql versie is wat moeilijker te installeren, op de (optionele) InfokasV3 USB stick staat een installatie script. Dit script installeert MySql server, workbench, administrator, de ODBC stuurprogramma’s en de database zelf.
  Op een ‘schone’ computer (waarop niet eerder MySql programma’s zijn geïnstalleerd) is de installatie een kwestie van één keer klikken.

  Met de MySql database is het mogelijk om met meerdere computers in één database te werken, bijvoorbeeld een 2e kassa, een kantoor en/of een magazijn systeem.

   

  Configuratie voorbeeld 1:

  Installatie op een vrijstaande computer, de database kan naar keuze Access/MDB (traag maar simpel te installeren) of MySql zijn (snel maar moeilijker te installeren). De (helaas) meest voorkomende reden voor dataverlies is de diefstal van de kassacomputer. Zorg dat u een backup maakt op een USB stick of via een on-line service zoals kpn-online of programma zoals dropbox/skydrive/googledrive. Een back-up op een externe schijf is ook weg als u deze naast de kassa laat liggen.

   

  Configuratie voorbeeld 2:

  Netwerk installatie: 2 of meer computers met één gedeelde programma map en één gedeelde database.

  De installatie op de hoofdkassa is uitgevoerd als volledige installatie. Op de andere computers is de netwerk versie geïnstalleerd. Er is één locatie voor het programma, de artikel-afbeeldingen en de logo’s.
  Bij uitval van de hoofdkassa kunnen de andere computers het programma niet meer starten en kan er geen verbinding worden gemaakt met de database.

  Het uitvoeren van de (maandelijkse) programma update hoeft alleen op de hoofdkassa te worden uitgevoerd.

  De 2e computer kan voorzien worden van een back-up script, bij een defect aan de hoofdkassa is er dan altijd een recente back-up aanwezig.

  Als u een complete kassa-configuratie inclusief bonprinter, geldlade en barcode scanner inzet als kantoorsysteem dan heeft u alle onderdelen op reserve. Een defecte kassa-scanner of printer is dan een kwestie van omwisselen en doorwerken.

  Ook kunt u het kantoor systeem inzetten als 2e kassa bij drukte (speelgoedwinkel bij sinterklaas/kerst, feestwinkel bij carnaval etc).  

   

  Configuratie voorbeeld 3:

  Netwerk installatie: 2 of meer (identieke) computers met volledige installatie en één gedeelde database. Dit kunnen bijvoorbeeld refurbished systemen zijn.

  De installaties zijn uitgevoerd als volledige installatie. Op elke computer is het programma volledig geïnstalleerd, de database is gekoppeld aan het hoofdsysteem. De 2e computer wordt zo ingesteld dat er minimaal 1x per dag een back-up wordt gemaakt. Bij uitval van de hoofdkassa hoeft alleen de computerkast verwisseld te worden, alle kabels op dezelfde poorten aansluiten en de (slapende) database activeren. De 2e kassa is dan hoofdkassa, er kan snel verder gewerkt worden.

  Bij het uitvoeren van de (maandelijkse) programma update moet op elke computer de update worden uitgevoerd. Op alle computers moet dezelfde programma versie werken, werken met verschillende programma versies in één database kan problemen opleveren.

   

  Configuratie voorbeeld 4:

  Netwerk installatie op een NAS server, bijvoorbeeld op een Synology DS412+ diskstation.

  De DS412+ is voorzien van een dubbele, gespiegelde harddisk en een MySql server. De NAS kan uit het zicht worden geplaatst, zo is data verlies door diefstal van de kassa-computer te voorkomen. Doordat de NAS zorgt voor de afhandeling van alle data kan de kassa-computer voorzien zijn van een minder krachtige processor.

  Een 2e hands / refurbished HP DC7700SFF met Pentium D processor voldoet dan prima als kassa.
  Bij uitval van één van de schijven zal de NAS gewoon doorwerken op de kopie totdat u tijd heeft om de defecte schijf te vervangen.

  Als de NAS zelf defect raakt dan werken alle kassa’s niet meer. Plaats de NAS op een droge, koele plaats en zorg voor voldoende ventilatie.

  Een Synology NAS is ook geschikt als audio station (muziek afspelen) en als surveillance systeem, er kunnen meerdere camera’s op worden aangesloten en (afhankelijk van de opslag capaciteit) tot enkele weken aan camera beelden worden opgeslagen.

   

   

   

  Als u de benodigde bestanden geïnstalleerd heeft en uw pc aan de systeemeisen voldoet, kunt u nu Infokas installeren.